Birdnesting

Geplaatst door Sonja Bonsen, 4 april, 2017

Birdnesting; een variatie op het co-ouderschap

Om de twee weken pakt Jasmijn haar koffer, geeft haar twee zoontjes een dikke knuffel en vertrekt uit het huis in Almelo om plaats te maken voor haar ex-man Rick. Hij brengt dan een week door met zijn zoontjes, Stef en Jasper. Stef is zes en Jasper is bijna negen. Na deze week rijdt Rick weer terug naar zijn vriendin in Nijverdal en Jasmijn trekt weer bij haar twee zoontjes in. Twee weken later speelt zich weer hetzelfde af. Na hun scheiding hebben Jasmijn en Rick gekozen voor Birdnesting, een vorm van co-ouderschap waarbij Stef en Jasper in het ouderlijk huis blijven en Jasmijn en Rick om de beurt bij de kinderen wonen.

Zo’n tien jaar geleden was het nog standaard dat na de echtscheiding de kinderen eenmaal per veertien dagen in het weekend bij hun vader waren. Er zijn nog steeds veel gevallen waarin de omgang op dergelijke wijze is geregeld, maar in het algemeen willen vaders niet alleen een ‘weekend-papa’ zijn. Een uitgebreidere omgangsregeling, waarbij de kinderen bijvoorbeeld naast de weekendregeling ook nog één of twee doordeweekse dagen bij hun vader blijven, komt daarom steeds vaker voor. Ook co-ouderschap komt steeds vaker voor. De ouders brengen dan nagenoeg evenveel tijd met de kinderen door. In Nederland is Birdnesting een nog vrij onbekend begrip. Wel is het een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voorkomt.

Hoe ziet Birdnesting eruit?

Birdnesting kan in ieder gezin er anders uitzien. Ouders die vlak bij elkaar wonen en genoeg financiële middelen hebben, kunnen kiezen voor een drie-huizen-systeem, waarbij de kinderen in het ‘ouderlijk’ huis wonen en beide ouders een eigen woning hebben. De ouders wonen dan wisselend bij de kinderen in.

Niet iedereen kan na een echtscheiding het drie-huizen-systeem veroorloven. Een goedkopere oplossing is ook mogelijk. De kinderen en één ouder blijven bijvoorbeeld in het ouderlijk huis wonen en de andere ouder houdt een eigen huis aan. De ouder die in het ouderlijk huis woont, vertrekt zodra de andere ouder bij de kinderen blijft. De vertrekkende ouder kan dan in het huis van zijn ex-partner verblijven of bij familie/vrienden.  

Voordelen van Birdnesting

Birdnesting voorkomt dat kinderen telkens van het huis van moeder naar het huis van vader moeten en omgekeerd. Het dan weer bij mama en dan weer bij papa wonen kan vermoeiend zijn voor kinderen. Birdnesting draagt bij aan rust en stabiliteit. De kinderen blijven immers in hun eigen vertrouwde omgeving.

Sommige ouders kiezen in de eerste periode na de scheiding voor Birdnesting. Bijvoorbeeld omdat de woning niet makkelijk kan worden verkocht. Of omdat zij de kinderen na de echtscheiding niet direct uit hun vertrouwde omgeving willen halen.

Nadelen van Birdnesting

Aan de andere kant heeft Birdnesting ook nadelen. Als ouders bijvoorbeeld besluiten het ‘ouderlijk’ huis aan te houden en allebei nog een ander woonadres moeten hebben, zorgt dat voor extra lasten. Daarnaast blijf je op deze manier heel erg met elkaar verbonden en is het de vraag in hoeverre u na de echtscheiding als ouder de kans krijgt een eigen leven op te bouwen. Denk hierbij ook aan eventuele nieuwe partners. Hoe passen deze in het plaatje?

Overweegt u Birdnesting?

Wanneer u Birdnesting overweegt, stelt u zichzelf dan de volgende vragen:

Willen jij en je ex-partner dicht bij elkaar blijven wonen?

Birdnesting werkt vaak alleen goed als u vlak bij elkaar woont. U bent dan beter op de hoogte van wat er in de buurt speelt en u kan makkelijker naar uw eigen huis als zich bijvoorbeeld een lekkage voordoet of als u iets bent vergeten wat u toch tijdens uw verblijf bij de kinderen nodig hebt.        

Is Birdnesting financieel haalbaar?           

Bij Birdnesting wordt de echtelijke woning (vaak) aangehouden en blijft de woning dus na de scheiding onverdeeld. Dit houdt in dat alle kosten die daarmee gepaard gaan (zoals de hypotheek, huur, verzekeringen, elektriciteit etc.) doorlopen, naast de kosten die elk van beide ouders voor zijn/haar eigen nieuwe woning heeft. En vergeet de fiscale gevolgen niet. Birdnestig is dus lang niet altijd voor iedereen financieel haalbaar.

Verloopt de communicatie tussen jullie goed?

Dit betekent dat u in staat moet kunnen zijn met elkaar te overleggen en dat niet elke discussie die u hebt uitmondt in een ruzie.

Heb je een goed alternatief als Birdnesting toch niet werkt?

Houdt er rekening mee dat Birdnesting in de praktijk niet altijd werkt. Zorg dan voor een goed alternatief zonder dat de kinderen hiervan de dupe worden!

Advies?

Overweegt u Birdnesting? Of wilt u liever advies over andere mogelijkheden van omgang? Neem dan gerust contact op! Samen kunnen wij kijken welke optie voor u en de kinderen het beste is.

RAEDT advocatuur is een advocatenkantoor gespecialiseerd in het familierecht en gevestigd in Wierden en daarmee actief in Twente. Zoekt u een advocaat in Almelo, Nijverdal, Rijssen of Wierden dan kan RAEDT advocatuur u hulp en advies bieden bij bijvoorbeeld uw echtscheiding, het vaststellen van de alimentatie en/of het regelen van omgang. Ook wanneer u in Hengelo, Oldenzaal of Enschede woont kan RAEDT advocatuur u bijstaan. RAEDT advocatuur vindt het geen probleem om bij u thuis af te spreken.

Plaats hier uw reactie

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Raedtadvocatuur.nl