Betalingsachterstand & indexering

Betalingsachterstand & indexering

Hoe stelt u de jaarlijkse indexering van de partneralimentatie en/of kinderalimentatie vast? En wat kunt u doen als uw ex-partner weigert de alimentatie te betalen? Vragen waar u hieronder een antwoord op vindt.

Jaarlijkse verhoging van de alimentatie (indexering)

Op basis van de wet wordt alimentatie ieder jaar automatisch verhoogd. Dit wordt de indexering van alimentatie genoemd. In november stelt de overheid het percentage vast waarmee de bedragen voor partner- en kinderalimentatie op 1 januari van het nieuwe jaar automatisch wijzigen. Op de website van het LBIO (www.lbio.nl) kunt u berekenen met welk bedrag de alimentatie door de indexering wordt verhoogd.

Betalingsachterstand alimentatie

Helaas kan het voorkomen dat uw ex-partner op een gegeven moment problemen krijgt met de betaling van de partner- en of kinderalimentatie. Geen alimentatie ontvangen kan zorgen voor irritaties en financiële problemen. RAEDT advocatuur adviseert u dan ook om niet te lang te wachten met het ondernemen van actie. Als uw ex-partner de partner- en of kinderalimentatie niet betaalt, kunt u via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) de alimentatie laten innen.

Het LBIO kan u helpen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • de alimentatie is door de rechter vastgesteld en er is een beschikking;
  • de betalingsachterstand bedraagt minstens één termijn;
  • de achterstand is minimaal tien euro;
  • de betalingsachterstand is niet ouder dan zes maanden;

als u door uw ex-partner op de hoogte bent gesteld van het (bank)rekeningnummer waarop u alimentatie over kan maken.

De kosten van het LBIO worden verhaald op degene die de alimentatie moet betalen.

De vordering op betaling van achterstallige alimentatie verjaart. De verjaringstermijn bedraagt vijf jaren. Alimentatie-achterstanden kunnen dus met terugwerkende kracht van vijf jaar alsnog worden opgeëist. Deze termijn wordt echter steeds weer verlengd met vijf jaar, als tussentijds aantoonbare incasso activiteiten hebben plaatsgevonden.

Let op! Kunt u vanwege een wijziging in uw persoonlijke situatie de partner- en of kinderalimentatie niet meer betalen? Onderneem dan snel actie. Zolang uw alimentatieverplichting niet door een rechter is gewijzigd of beëindigd, moet u namelijk de alimentatie blijven betalen. Daarbij moet u er ook rekening mee houden dat de rechter de alimentatie zelden met terugwerkende kracht wijzigt of stopt. 

Wilt u een afspraak of meer informatie inwinnen?

RAEDT advocatuur is een advocatenkantoor gespecialiseerd in het familierecht en gevestigd in Wierden en daarmee actief in Twente. Zoekt u een advocaat familierecht in Almelo, Nijverdal, Rijssen of Wierden dan kan RAEDT advocatuur u hulp en advies bieden. Ook wanneer u in Hengelo, Oldenzaal of Enschede woont kan RAEDT advocatuur u bijstaan. De personen- en familierecht advocaten van RAEDT advocatuur vinden het geen probleem om bij u thuis af te spreken.

Uiteraard is iedere situatie uniek en vraagt om een eigen aanpak. Neem daarom vrijblijvend contact op met RAEDT advocatuur om te kijken wat zij voor uw situatie kan betekenen. RAEDT advocatuur hanteert overigens vaste tarieven voor alimentatiezaken. Wel zo duidelijk.

Raedtadvocatuur.nl