Beëindiging samenleving

Beëindiging samenleving

Besluit u uit elkaar te gaan en heeft u een samenlevingsovereenkomst, dan moet de samenlevingsovereenkomst worden ontbonden. Een samenlevingsovereenkomst ontbinden lijkt eenvoudig. Maar het kan voorkomen dat de afspraken in de samenlevingsovereenkomst achterhaald zijn, afspraken onduidelijk zijn of dat bepaalde zaken niet zijn geregeld. De verdeling van bijvoorbeeld de gezamenlijke koopwoning, het gezamenlijke vermogen en/of de gezamenlijke schulden kunnen dan problemen geven.

Heeft u geen samenlevingsovereenkomst? In dat geval geldt dat voor zover er gezamenlijke zaken zijn, er sprake is van een (beperkte) gemeenschap. Deze gemeenschap dient dan te worden verdeeld. Dat lijkt simpel, maar dat is het niet altijd.

RAEDT advocatuur heeft ruime ervaring in het ontbinden van een samenlevingsovereenkomst en kan u hierin dan ook goed adviseren en ondersteunen. Ook wanneer u geen samenlevingsovereenkomst heeft, kan RAEDT advocatuur u goed van dienst zijn. Neemt u dus gerust contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kinderen

Heeft u samen het ouderlijk gezag over uw kinderen, dan bent u bij wet verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan moet onder andere een regeling worden opgenomen over de verdeling van de zorg voor de kinderen, de overdracht van informatie met betrekking tot de kinderen en de kinderalimentatie.

Ontbinding samenlevingsovereenkomst

Een advocaat inschakelen om een samenlevingsovereenkomst te ontbinden is niet vereist, maar wel aan te bevelen. Het opstellen van een goed convenant waarin de financiële afspraken over bijvoorbeeld de woning, de inboedel, de spaargelden en dergelijke zijn geregeld, is erg belangrijk. Een zorgvuldig opgesteld ouderschapsplan voorkomt daarnaast discussies en problemen in de toekomst.

RAEDT advocatuur heeft ruime ervaring in het ontbinden van een samenlevingsovereenkomst en kan u dan ook goed adviseren en ondersteunen bij:

  • het opstellen van een aangetekende brief voor beëindiging van het samenlevingscontract.
  • het opstellen van een convenant waarin afspraken worden vastgelegd over bijvoorbeeld de verdeling van uw bezittingen, de opgebouwde pensioenrechten en de alimentatie.
  • het opstellen van een ouderschapsplan.

Heeft u geen samenlevingsovereenkomst? Ook dan kan RAEDT advocatuur u goed van dienst zijn.

Slaagt het overleg deels of is geen enkel overleg mogelijk dan kan RAEDT advocatuur u bijstaan in de gerechtelijke procedure. Op welke wijze RAEDT advocatuur ook voor u optreedt, de werkwijze is altijd gericht op het bereiken van een lange termijnoplossing.

Vaak worden de kosten van een advocaat gevreesd. Bij RAEDT advocatuur vallen de kosten mee én u krijgt vooraf inzicht in de kosten. In sommige gevallen hanteert RAEDT advocaat een uurtarief, maar vaak zijn vaste prijsafspraken ook mogelijk. U komt dan niet voor verassingen te staan. Wel zo duidelijk.

Als u niet veel verdient heeft u mogelijk recht op een bijdrage in de kosten van de advocaat. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of in de volksmond ook wel pro deo. Voldoet u aan de voorwaarden en heeft u recht op een bijdrage in de kosten, dan verstrekt de Raad voor Rechtsbijstand aan u gesubsidieerde rechtsbijstand. Familierecht advocaat mr. Sonja Bonsen staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand als pro deo advocaat familierecht en kan voor u de aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand verzorgen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Wilt u een afspraak of meer informatie inwinnen? 

RAEDT advocatuur is een advocatenkantoor familierecht en gevestigd in Wierden en daarmee actief in Twente. Zoekt u een advocaat familierecht in Almelo, Nijverdal, Rijssen of Wierden dan kan RAEDT advocatuur u hulp en advies bieden. Ook wanneer u in Hengelo, Oldenzaal of Enschede woont kan RAEDT advocatuur u bijstaan. De personen- en familierecht advocaten van RAEDT advocatuur vinden het geen probleem om bij u thuis af te spreken.

Uiteraard is iedere situatie uniek en vraagt om een eigen aanpak. Neem daarom vrijblijvend contact op met RAEDT advocatuur om te kijken wat zij voor uw situatie kan betekenen.

Raedtadvocatuur.nl