Alimentatie

Alimentatie

Verschillende vormen van alimentatie

Het vaststellen van alimentatie ligt vaak gevoelig. U bent immers uit elkaar, maar toch moet er maandelijks een bijdrage worden betaald aan kinder- en of partneralimentatie. Het is dan fijn als u weet wat uw rechten en plichten zijn wanneer u alimentatie betaalt of ontvangt. Hieronder vindt u algemene informatie over partneralimentatie en kinderalimentatie. Wilt u echter meer lezen over deze onderwerpen, dan vindt u op de pagina’s partneralimentatie en kinderalimentatie alle informatie die u nodig heeft. RAEDT advocatuur kan u in ieder geval van advies voorzien en bijstaan in:
  • het vaststellen van de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie;
  • de wijziging van de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie;
  • de beëindiging van de kinder- en/of partneralimentatie.
Neemt u dus gerust contact met ons op voor het maken van een kennismakingsgesprek. Overigens hanteert RAEDT advocatuur vaste prijsafspraken  voor advisering met betrekking tot de partneralimentatie. Wel zo gemakkelijk.

Partneralimentatie

Gaat u scheiden (of laat u uw geregistreerd partnerschap ontbinden) en heeft u of uw ex-partner niet genoeg inkomen om van te leven, dan heeft de ander de plicht om bij te dragen in deze kosten. Dit wordt partneralimentatie genoemd. U kunt ervoor kiezen om samen met uw ex-partner afspraken te maken over de partneralimentatie. Het is dan wel verstandig om bij het maken van deze afspraken u te laten bijstaan door een specialist, die u kan wijzen op eventuele risico’s. Komt u er niet uit, dan kan de rechter de (eventuele) partneralimentatie vaststellen. Ook dan is het raadzaam u bij te laten staan door een juridisch adviseur.

Kinderalimentatie

Als ouders bent u onderhoudsplichtig naar uw kinderen, ook wanneer u als ouders niet meer bij elkaar bent. Dit betekent dat u in draagkracht mee dient te betalen aan de opvoeding en verzorging van uw kinderen. Meestal is een van beide ouders de hoofdverzorger en betaalt de andere ouder, een bijdrage kinderalimentatie, aan die ouder.

Alimentatie berekenen

U kunt ervoor kiezen om in overleg met uw ex-partner een bedrag aan alimentatie vast te stellen. Wel is het aan te bevelen om de alimentatieberekening door een advocaat te laten uitvoeren. Zo weet u zeker of uw ex-partner het juiste bedrag aan alimentatie ontvangt of betaalt. U kunt de afspraken over de alimentatie bijvoorbeeld laten vastleggen in een alimentatie-overeenkomst. Indien u geen overeenstemming kunt bereiken over de hoogte van de alimentatie, dan zal de rechter een beslissing moeten nemen. Of er kinder- en/of partneralimentatie moet worden betaald en hoe hoog deze alimentatie moet zijn, kan RAEDT advocatuur voor u uitzoeken. RAEDT advocatuur kan u bijstaan in:
  • het vaststellen van de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie;
  • de wijziging van de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie;
  • de beëindiging van de kinder- en/of partneralimentatie.
 

Kosten van de advocaat

Vaak worden de kosten van een alimentatie advocaat gevreesd. Bij RAEDT advocatuur vallen de kosten mee én u krijgt vooraf inzicht in de kosten. In sommige gevallen hanteert RAEDT advocaat een uurtarief, maar vaak zijn vaste prijsafspraken ook mogelijk. U komt dan niet voor verassingen te staan. Wel zo duidelijk. Als u niet veel verdient heeft u mogelijk recht op een bijdrage in de kosten van de alimentatie advocaat. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of in de volksmond ook wel pro deo. Voldoet u aan de voorwaarden en heeft u recht op een bijdrage in de kosten, dan verstrekt de Raad voor Rechtsbijstand aan u gesubsidieerde rechtsbijstand. Alimentatie advocaat mr. Sonja Bonsen staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand als pro deo advocaat en kan voor u de aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand verzorgen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Wilt u een afspraak of meer informatie inwinnen?

RAEDT advocatuur is gevestigd in Wierden en daarmee actief in Twente. Zoekt u een alimentatie advocaat in Almelo, Nijverdal, Rijssen of Wierden dan kan RAEDT advocatuur u hulp en advies bieden. Ook wanneer u in Hengelo, Oldenzaal of Enschede woont kan RAEDT advocatuur u bijstaan. De advocaten van RAEDT advocatuur vinden het geen probleem om bij u thuis af te spreken.

Heeft u vragen of wilt u juridische bijstand, neemt u dan vooral contact op met RAEDT advocatuur. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is uiteraard ook mogelijk.
Raedtadvocatuur.nl